REF.0

İpte Kurtarma Eğitimi

1. İp üzerinde müdahele:

Ref.1

Temel kurtarma bilgileri ip üzerinde müdahelelerle başlamalıdır. Aslında her mağaracının ip üzerinde –herhangi bir nedenden ötürü- yardıma ihtiyacı olabilecek bir kişiye, ne şekilde ulaşacağını, nasıl yukarı veya aşağı taşımanın mümkün olacağını bilmesi gerekir. Bu ip üzerinde bir kişiye (gergin ipte) yukarıdan veya aşağıdan nasıl ulaşılacağı bilgisi ile başlar. Daha sonra normalin kabaca iki katı olacak bir yükün yukarı veya aşağıya ne şekilde taşınacağını bilmek gerekir.

 Konular:

  1. Gergin ipte iniş
  2. Gergin ipte yaralıyı aşma
  3. Yaralıyı ipte indirme
  4. Yaralıyı ipte çekme

 2. Temel kurtarma bilgisi:

Ref.2

Daha sonraki konu, ip-sistemleri için hazırlık aşaması olan temel kurtarma sistemleri bilgisidir. Bu ise yukarıdaki konularda öğrenilen şekillerde güvenli bir bölgeye alınan yaralı kişinin en güvenli, en kolay ve en hızlı şekilde ipte çekilmesini, indirilmesini demektir. Ayrıca diğer ip sistemlerinde kullanılacak olan bir kaç temel sistemde bu aşamada yer alacaktır. Bu sistemlerin bilinmesi gerekliliği aynen döşeme yapacak kişinin sekizli düğümünü bilmesi gerekliliği gibi elzemdir. Bu sistemler öğrenilmeli, çok tekrar edilerek el alışkanlığı geliştirilmeli ve de “hatasız” ve “hızlı” olunana kadar geliştirilip, bu bilgi ve alışkanlık tekrarlarla canlı tutulmalıdır.

 Konular:       

  1. İp sıkıştıran çekme sistemleri (blokör)
  2. İple indirme sistemleri
  3. İp gerdirme sistemleri
  4. Sedye bağlantı sistemleri

 3. Sedye Kullanımı:

Ref.3

Sedye kurtarma çalışmalarında kullanılan temel araçtır. Yaralının güvenli bir şekilde tahliyesinde yardımcı bir araç olmasına karşın çok dikkatli kullanılmalıdır. Her sedye tahliyesinde refakatçi kurtarıcının üzerinde olacağı standart bir SRT döşemesinin yanında ve bundan ayrı olarak, sedyeye özel sistemler yer alacaktır. Her zaman bir emniyet hattı döşemesi, yedekleme (back-up) mantığının gereği olarak bulunur. Bunun yanında kurtarıcının yardımı ile çalışan veya bundan bağımsız bir çekme sistemi yer alır.

 Konular:

  1. Sedye-çekme sistemi bağlantıları
  2. Sedye-taşıma sistemi bağlantıları
  3. Sedye-emniyet sistemi bağlantıları

 

4. İp Sistemleri:

Ref.4

Çekme sistemleri mağaranın içinde bulunulan ortamın koşullarına göre dikey, yatay veya her iki şekilde de döşenebilir. Burada önemli olan en güvenli ve en pratik bağlantı şeklinin belirlenerek uygulanması ve sedyenin mağaranın değişik bölümlerinde beklemeden hızlıca aktarılabilmesi için döşemenin devamlılığıdır.

 Konular:

  1. Dikey çekme sistemleri
  2. Yatay çekme sistemleri
  3. Dikey-yatay bileşik çekme sistemleri