Mağaracı Düğümleri

---

*   Sekizli düğümü

*   Dokuzlu düğümü

*   Bulin düğümü

*   Kelebek düğümü

*   Çift Sekizli düğümü

*   Çift Bulin düğümü

*   Yarım Kazık düğümü

*   Balıkçı düğümü

*   Perlon Düğümü

*   Prusik düğümü

---

Sekizli

Bu çok amaçlı düğüm genellikle ipin bağlantı noktalarına bağlanmasında kullanılır. Daha fantastik düğümlerle yapılabilecek bağlantıların çoğu sekizli veya bir türevi ile gerçekleştirilebilir. Eğer sadece bir düğüm öğrenebilecek iseniz bu düğümü öğrenin.

Güç: 55% (normal), 40% (anormal)


---

Dokuzlu

Dokuzlu sekizliye alternatif olarak kullanılabilir. Sekizliye çok benzeyen bir düğümdür, sadece düğümü tamamlamadan ipi önce bir tur daha döndürmeniz yeterlidir. Sekizliden daha kaba görünmesine rağmen daha güçlü bir düğümdür.

Güç: 70% (normal), 55% (anormal)


---

Bulin

Bu düğüm babalar, çıkıntılar, delikler gibi bağlantı noktalarında kullanılabilecek olmasına karşın genellikle emniyet iplerinde ve merdivenle çıkışlarda kullnılması tercih edilmektedir.

Bu düğümün genelde yük altında açılma eğilimi olduğundan açık ucunun tek bir balıkçı düğümü ile bağlanması gerekir.

Güç: 50% (normal)

---

Kelebek

Yan geçişler ve cadı kazanı döşemelerinde oldukça kullanışlı bir düğümdür.Sekizli veya diğer tek düğümlerden farklı olarak birbirlerine 180 derecede olan iki yöndeki ipin her iki yöndeki yükünü de alabilmesi avantajı vardır. Yatay döşemelerde ideal bir düğümdür.

---

Çift Sekizli

Bu çift kulaklı düğüm Y-belay döşemeleri için ideal bir düğümdür. Düğümün doğasından dolayı kulakların uzunluklarını ayarlamak çok kolaydır.

---

Çift Bulin

Y-belay döşemeleri için kullanılabilecek bir başka çift kulaklı düğümdür. Çift sekizliden daha az kaba ve mağara şartlarında uygulanması daha kolaydır..

---

Yarım Kazık

Karabin üzerinde sürtünme yaratarak çalışan mükemmel bir iniş düğümüdür. Çoğu durumlarda iniş amacı ile kullanılabilir veya kullanılması zorunlu olabilir.

Genellikle kısa inişler için tercih edilmesi tavsiye edilmesine karşın desandörün düştüğü veya unutulduğu durumlarda oldukça yararlı olabilecek bir düğümdür.

---

Balıkçı

İki ipi birbirine bağlayan en güçlü düğümdür. Bir inişin ortasında kullanıldığında iplerden birinin ucuna sekizli benzeri halkalı bir düğüm bağlanması emniyet için gereklidir.

Çift balıkçı düğümünü oluşturan düğümler birbirinin simetrik aynısı olmamalıdır, aksi halde birbirlerini tutmayacaklardır.

---

Perlon Düğümü

Perlon düğümü mağaracılık ve kaya tırmanışında doğal bağlantılarda kullanılan perlonlarda kullanılır. Düğüm tamamlandıktan sonra boşta kalan uçlar yeterli uzunlukta bırakılmalıdır (10-15 cm) veya tercihan bir başka şekilde perlonun düğüm sonrası uzanan kısmına tutturulmalıdır.

Düğüm tamamlandıktan sonra üzerine yük bindiğinde kaymalar olmaması amacı ile sıkılaştırılmalıdır.

---

Prusik Düğümleri

Klasik prusik düğümü solda, Kleimheist prusik düğümü ise sağ tarafta gösterilmiştir. Bunlardan herhangi biri veya diğer prusik düğümleri ipe prusik bağlantısı yapmakta kullanılabilir.Prusik için kullanılan ip bağlantı yapılan ipten daha ince olmalıdır.

---